Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

Ανακοίνωση Λογοτεχνών Πάτρας



Η χτεσινή νύχτα με την «πράξη νομοθετικού περιεχομένου για τη δημόσια ελληνική ραδιοφωνία τηλεόραση» των αμόρφωτων και πολιτιστικά ‘’υπανάπτυκτων’’ κυβερνώντων, θα μείνει στην ιστορία της νεαρής δοκιμαζόμενης ελληνικής δημοκρατίας με μαύρα γράμματα. Όπως έμεινε και εκείνη η ζοφερή νύχτα της 21ης Απριλίου της χούντας των συνταγματαρχών. Η εικόνα του «Μεγάλου Αδερφού» που περιγράφει ο Όργουελ στο «1984», έγινε χτες τη νύχτα πραγματικότητα. Με το χέρι των κυβερνώντων να κατεβάζει έναν ακόμη διακόπτη της δημοκρατίας στη χώρα μας, εκείνον της δημόσιας ενημέρωσης και παραγωγής πολιτισμού. Προηγήθηκε ο στραγγαλισμός των δικαιωμάτων στην εργασία, στην ασφάλιση, στην υγεία και στη παιδεία. Κλείνοντας την ΕΡΤ παραδίδεται η ενημέρωση του Ελληνικού λαού αποκλειστικά στα ιδιωτικά κανάλια και τα συμφέροντά τους.

Τούτες τις ώρες, ας σκεφτούμε όλοι/ες μας ατομικά και ας δράσουμε συλλογικά. Και επιτέλους ας αναστοχαστούμε, με ποιο τρόπο και με ποιες πράξεις καθημερινά, ο καθένας και η κάθε μία μας, έχουμε θρέψει και έχουμε οπλίσει αυτά τα ‘’δολοφονικά’’ χέρια.

«Α! Φτάνει πια. Πρέπει να λέμε την αλήθεια στα παιδιά»
(Μανώλης Αναγνωστάκης)

Τούτες τις ώρες, ας κάνουμε ένα γενναίο βήμα, και ας αναπληρώσουμε συμπυκνωμένα, απουσίες, παραλείψεις, λάθη και αστοχίες, και ας δώσουμε το παρόν στα προσκλητήρια, με ότι μας έχει απομείνει ζωντανό, με τη ψυχή μας. Ας δώσουμε το χέρι στον διπλανό μας και ας πορευτούμε μαζί, ονομάζοντας τα πράγματα όπως είναι.

Μην αμελήσετε. Πάρτε μαζί σας νερό. Το μέλλον μας θα έχει πολύ ξηρασία (Μιχάλης Κατσαρός)





Πατρινοί λογοτέχνες:

Γιάννης Βούλτος, Σπύρος Βρεττός, Γιάννης Ζαρκάδης, Διονύσης Καρατζάς, Γιώργος Κοζίας, Αριστείδης Κουρτέσης, Δημήτρης Κωστήρης, Βασίλης Λαδάς, Γιάννης Παππάς, Αλέξανδρος Φωσταίνης, Βασίλης Χριστόπουλος, Γιάννης Χρυσανθόπουλος